Videoclipul anului 2016

Lansat în iulie și urcat pe Youtube pe 4 octombrie, clipul e făcut de Romain Gavras, tipul care ne-a adus poveștile vizuale pentru întunecatul No church in the wild, de pe vremea când Jay Z și Kanye West erau încă frățiori, dar și pentru însoritul Bad Girls, melodia aia de la M.I.A. pe care doar surorile pot să danseze.

Piesa e scoasă de pe albumul <In Colour>, probabil cel mai underrated material al anului 2015. Albumul a fost gândit și bibilit vreme îndelungată, între 2009 și 2014, Jamie fiind mâna care controlează butoanele la The xx – cea mai atmosfeerică trupă a vremurilor noastre.

În treacăt fie spus, ăsta nu e videoclipul oficial al piesei. Clipul inițial era despre Marte și despre tranziția ei de la Planeta Roșie la Planeta Albastră, cu imagini și simulări NASA.

Tranziția e însă o temă păstrată de Gavras, pentru că e laitmotivul frecvențelor. Bașilor virtuali, ritualici și distorsurilor negre, sumbre de la început li se adaugă progresiv bestiala voce sintetizată și revoltatele tobe sparte.

După un hiatus trip hop-ist, încă un cerc de sintetizatoare grave se alătură orchestrei. Apoi încă unul, ascuțit. Vibrațiile se acutizează și valsează pe tonurile sirenelor ce dau alerta, probabil cele mai disonante nuanțe recunoscute și acceptate de urechea umană.

În final se săvârșește sinteza – îmblânzirea vocii feroce care a ți-a însoțit delirul și disoluția frecvenței atroce care ți-a zgâriat timpanul.

În tot timpul ăsta nu poți decât să dai din cap fascinat, uimit de imaginile care-ți trec prin fața ochilor.

Tianducheng e locul, o copie chinezească 1 la 1 a Parisului mic. Un albinos și mii de alți oameni au ocupat toate balcoanele din Asmita Gardens a Chinei. În jur e plin de mizerii, e smog și e frig și deodată o armată de chinezi blonzii pornește la atac prin grădinile pustii ale Palatului de la Versailles. Albinoșii, acum mai mulți și tot blonzii, își croiesc cu greu drum printre blocurile abandonate și grădinile uitate. Se reunesc cu toții sub turnul Eiffel, un fake axis mundi sub care încing hora tranziției, a devenirii, a iluminării.

Gosh ar trebui să fie piesa de răsărit a cluburilor din Mamaia, un veritabil Bolero pentru întâmpinarea Soarelui la întrunirile MISA, când ele se fac pe plaja de la LOFT.

Reclame

Despre Tudor

the sWordsman
Acest articol a fost publicat în Video curation și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s