Sir Richard Bran(d)son

Astazi am luat parte la The Ultimate Success Summit, evenimentul care l-a adus pentru prima data in Romania pe Sir Richard Branson, probabil cel mai excentric antreprenor din lume. Alaturi i-a fost Robin Sharma, expert in leadership si dezvoltare profesionala.

In prima parte a programului, Robin Sharma a accentuat principalele idei expuse in cea mai recenta carte a sa, The Leader Who Had No Title.

Liderul nu se gandeste numai la salariu, asteptand oportunitatile pe care acesta i le poate oferi, ci priveste mereu inainte, actionand pentru a schimba status quo-ul. Inovatia este scopul sau, schimbarea permanenta este mijlocul. Majoritatea oamenilor sunt conservatori prin natura. Orice lider va sti ca, odata infaptuite, ideile sale vor deranja si il vor pune „in lumina reflectoarelor”. Alegerea e simpla: disrupt or be disrupted.

Liderul nu asteapta functii sau pozitii importante in organizatie pentru a-si exprima gandurile si a le transforma in realitate. Relevante nu sunt denumirea si fisa postului, ci impactul si rezultatele actiunilor sale. Lucrurile nu se realizeaza de la sine, intr-un perpetuum mobile. Liderul isi fixeaza un obiectiv si il atinge, nu lucreaza cu jumatati de masura.

Lider nu poate fi cel care se izoleaza, despotul care cauta yes men pentru a avea mereu puterea si dreptatea de partea sa. Sef nu inseamna lider. Doar deschiderea, acceptarea provocarilor si comunicarea pot facilita dezvoltarea profesionala a liderului, precum si evolutia organizatiei. Acesta trebuie sa stie ca relatiile interpersonale reprezinta fundamentul oricarui proiect. De aceea, un lider bun nu este niciodata singur: leaders build leaders.

Liderul veritabil este un vizionar pragmatic: gandeste macro, actioneaza micro. Cheia este punerea eficienta in aplicare a ideilor grandioase. Randamentul nu poate fi obtinut decat prin eliminarea distragerilor, prin concentrarea atentiei. Mai departe, succesul este doar o garantie partiala, o confirmare a oportunitatii strategiei folosite pana la punctul sau maxim de inflexiune.

Liderul trebuie sa fie constient ca fiecare actiune realizata, fiecare obiectiv indeplinit, fiecare proiect de succes este o parte a viziunii sale despre lume. In acest sens, el creeaza a body of work that makes history.

In partea a doua, Robin Sharma l-a intervievat pe Sir Richard Branson, pentru ca „business is a conversation„. Relaxat, jovial si modest, acesta a vorbit despre felul in care a lansat revista Student, la doar 16 ani, despre infiintarea Virgin Airlines, Virgin Records, Virgin Holidays, sau Virgin Galactic, marturisind ca a fost motivat de satisfacerea unor nevoi pe care celalalte companii de pe piata nu au reusit sa le indeplineasca.

Sir Richard a subliniat importanta eticii in afaceri si societate, aducand in prim-plan dezbaterile think tank-ului The Elders (din care fac parte Jimmy Carter, Kofi Annan, Desmond Tutu si Mary Robinson, printre altii), precum si actiunile caritabile ale fundatiei Virgin Unite. In cuvintele sale:

„With success comes extraordinary responsibility, because it happens to such few people”

Intrebat despre cum crede ca va arata lumea peste 5 ani, Branson si-a manifestat speranta ca problemele legate de somaj vor fi rezolvate. A propus de altfel si o cale de a imbunatati situatia actuala, foarte originala si aparent contraintuitiva.

Oamenii care muncesc vor mai mult timp liber. Oamenii care nu au un serviciu vor sa munceasca. De ce nu pot guvernele sau companiile sa le dea oamenilor care isi doresc sa munceasca aceasta oportunitate? Cei care au deja un job pot lucra mai putin, de luni pana joi sau de luni pana miercuri, urmand ca aceia fara serviciu sa umple zilele pe care ei le lasa libere. Astfel, lucrul va fi mai eficient, iar din acelasi salariu vor fi platiti mai multi oameni. Guvernele si companiile trebuie sa fie mai flexibile, mai imaginative.

As fi vrut sa-l intreb cum a reusit sa faca din Virgin un brand international. N-am reusit, pentru ca intrebarile din public au fost servite, dar servite prost, rasuflate, ridicole. Ele si micile, dar desele, defectiuni tehnice mi-au adus aminte in ce sala ma aflam.

Concluzia intregului eveniment?

In order to be a better business man, you need to be a better man.

Reclame

Despre Tudor

the sWordsman
Acest articol a fost publicat în Modele și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s