Forme fara fond, realizate cu multe fonduri

Etica si conceptele inrudite

Astazi a fost lansat in dezbatere publica Noul Cod de Etica pentru invatamantul preuniversitar. Acesta isi propune sa reglementeze din punct de vedere etic conduita tuturor profesorilor preuniversitari, fie ca ei fac parte din invatamantul de stat, privat ori confesional.

Nu voi discuta despre prevederile sale, ele sunt perfecte in abstractiunea lor, dovedind astfel inaltele competente ale celor care l-au elaborat. Aceste competente constituie subiectul problemei.

Noul cod de etica a fost realizat de Consiliul National de Etica, parte a Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica. Totul pare in regula. Etica, privita ca studiu al moralei, poate fi incadrata in vastul spatiu al „cercetarii stiintifice”. Totusi, ea reprezinta un domeniu distinct, in intregime separat de toate celelalte.

Etica nu poate fi asemanata matematicii, care fundamenteaza fizica si chimia. Etica origineaza in filosofie (ca majoritatea stiintelor actuale, de altfel) si constituie un domeniu particular al acesteia. Ea vizeaza dezbaterea conceptelor clasice de „bine” si „rau„, precum si felul in care ele sunt asociate comportamentului uman.

Cand ne referim la un Cod de Etica, vorbim despre Etica Aplicata, ramura a eticii axata pe modalitatile prin care deziderate morale pot fi obtinute prin actiuni specifice.
Este evident ca intai trebuie gasite aceste deziderate morale: ce dorim sa obtinem, la ce va servi codul etic? Prima etapa este deci definirea conceptului de bine, dintr-un punct de vedere moral –  stabilirea problemei etice.
Apoi, e nevoie de o metoda de analiza: cum vom obtine binele? A doua etapa este astfel analizarea metodelor de decizie etica, prin proceduri specifice. Aceste metode sunt multiple: metoda utilitaristă binivelară a lui Hare, principiismul, matricea etică, etica creştină, cazuistica morală. Procedurile presupun, printre altele, cercetarea teoriilor etice si a preceptelor morale utile in solutionarea problemei etice.
In final, prin instrumente specifice (a caror prezentare detaliata ar indeparta si cititorii care s-au incumetat sa parcurga textul pana acum) si pe baza valorilor la care achieseaza institutia careia ii este destinat codul etic, vom infaptui deciziile etice. Aceste decizii vor fi inscrise in codul etic si vor reprezenta normele de conduita.

Pare complicat, nu? Acesta scurta, de altfel simplificata, expunere ar putea sa consituie un argument convingator pentru cei care hotarasc componenta Consiliului National de Etica. Dar sunt convins ca nu va fi asa.

In incheiere, lista membrilor Consiliului si specializarile lor, pe care nu le contest, ci le consider total inadecvate procesului de elaborare a unui cod etic:

Mihaela Baibarac – specializata in chimie, termodinamica, optica;
Doina Balahur – specializata in sociologie si asistenta sociala;
Titus Adrian Beu – specializat in fizica, optica;
Liliana Braescu – specializata in matematica, cristale;
Cristinel Diaconu – specializat in fizica particulelor elementare;
Marius Mihai Echim – specializat in fizica plasmei, magnetosfere planetare, simulari Vlasov;
Constanta Ganea – specializata in spectrofluorimetrie;
Lucian Nastasa-Kovacs – specializat in sociologia culturii si educatie;
Mihai Netea – specializat in boli infectioase, imunologie;
Bogdan Olaru – specializat in fenomenologie – ramura a filosofiei, ce-i drept;
Rodica Potolea – specializata in automatica.

Intr-o tara care nu are nevoie de filosofi, ci de ospatari, este cum altfel decat firesc ca medici si fizicieni sa realizeze coduri de etica, cata vreme un profesor de drept constitutional (in speta, Emil Boc) are nenumarate legi declarate neconstitutionale de catre CCR, un inginer zootehnist este presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor si un marinar este Seful Statului.

Formele fara fond nu au disparut. Din contra, ele dispun acum de mult mai multe fonduri.

Despre Tudor

the sWordsman
Acest articol a fost publicat în Polis și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Forme fara fond, realizate cu multe fonduri

 1. Hello Tudor,
  Iti impartasesc acest sentiment, care nu poate decat sa ma intristeze si sa ma faca sa realizez ca cei responsabili nu considera important sa foloseasca oamenii potriviti, cei care au lucrat ani cu astfel de instrumente la locul potrivit.
  Exista specialisti in etica, eu si tu suntem unii dintre ei cu acte in regula. Nu doar o data cand mi-am prezentat domeniul de specializare am fost intampinata cu o atitudine de respingere. Etica ajunge cu greu la inima societatii noastre…

  Ca idee, am participat la scrierea unui cod de etica la care contribuiau voluntar oameni care nu erau specializati in etica si toata actiunea scrierii si punerii in context a acestui instrument s-a realizat ca „la piata”, subiectiv, incercandu-se sa se ajunga la o morala comuna bazata pe nimic teoretic ci doar experiente personale. Codul etic la care am lucrat a iesit cum au vrut ei, dar nu cum am invatat eu si cum ar trebui sa fie.
  Ca sa inchei, facem compromisuri unde nu trebuie si in calea noastra spulberam si ultima ramasita de profesionalist pe care speram sa o atingem.

  Spor la scris in continuare.

  • Tudor zice:

   In mod paradoxal, etica e mereu revendicata cand oamenii nu sunt de acord cu anumite masuri si niciodata aplicata cand ei insisi trebuie sa actioneze.

   Imi place mult cand oamenii aplica „experienta personala” in decizii cu pretentii de universalitate. Asta denota nu doar lipsa profesionalismului, ci si o crasa indiferenta fata de reguli. In cazurile de tipul asta e firesc sa „castige” individul cu cea mai bogata experienta de viata, autoritatea traiului pe Pamant.

   Cand dispar dinozaurii afectati de mentalitatea „experientei” vom avea cu siguranta o sansa. Pana atunci, ramane sa urlam la luna, poate se va intampla ca vreun ratacit sa ne asculte. 🙂

   Succese maxime!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s