Discurs Alegeri TNL Sector 6 2011

Buna seara!

Ma numesc Tudor Ioan Turcu si ma aflu in fata voastra in aceasta seara pentru ca imi doresc sa devin vicepresedinte al TNL sector 6.

Pentru inceput, voi vorbi despre motivele pentru care suntem cu totii astazi aici, precum si despre motivele care m-au determinat sa candidez.
Nu trebuie sa uitam ca intalnirea noastra se datoreaza in primul rand democratiei. Democratia garanteaza libertatea noastra de gandire, democratia ne permite tuturor sa ne exprimam optiunile, democratia ne ingaduie sa alegem persoanele pe care le consideram cele mai potrivite, ea este sursa legitimitatii deciziilor noastre. Alegerea este cea mai importanta valoare a democratiei si motorul sau procedural, scop si mijloc in acelasi timp.
Suntem astazi aici pentru ca acceptam principiile si beneficiile democratiei si pentru ca pretuim importanta lor.
Candidatura mea reprezinta adeziunea la aceste principii si beneficii, precum si angajamentul de a le respecta si de a le sustine. Proiectele pe care le aveti in fata, atat “Liberal in Romania”, cat si “Primul tau vot conteaza!”, au drept scop constientizarea rolului fundamental al democratiei in societatea romaneasca si accentuarea importantei valorilor liberale ca ghid de dezvoltare a Partidului National Liberal si a Romaniei.

In cele ce urmeaza voi prezenta argumentele pe care noi, membri TNL si PNL, ar trebui sa le avem pentru promovarea valorilor liberale. Aceste valori sunt esentiale si decurg din importanta inerenta pe care liberalismul si democratia o au pentru viitorul Romaniei.

Liberalismul este bazat pe libertatea individuala, cea mai importanta notiune politica de la Revolutia Franceza incoace. Dupa cum va amintiti, deviza Revolutiei Franceze era Libertate, Egalitate, Fraternitate. Acest motto va ghida intreaga mea cuvantare.

Libertatea individuala origineaza in “interesul individual”. Nu ma refer aici la interesul privat, ingust, exprimat de sintagma “interesul poarta fesul”, ci la un interes in sens larg, care include dreptul fiecarui individ de a-si urmari propriile scopuri, satisfacandu-si nevoile pe care el insusi le considera a fi cele mai importante pentru sine.
Libertatea este insa un concept relativ: niciunul dintre noi nu poate beneficia de o libertate absoluta, deoarece acest lucru ar presupune ca libertatea tuturor celorlalti indivizi ar trebui sa fie incalcata. Din acest motiv, anumite limite asupra libertatii individuale trebuie trasate, aceste limite fiind exprimate cel mai bine de celebra afirmatie a lui John Stuart Mill: “libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea celorlalti”. Libertatea contine deci in mod natural o contrapondere, responsabilitatea. Pentru a deveni un liberal adevarat fiecare dintre noi trebuie sa fie un individ responsabil.

Exista o legatura fundamentala intre liberalism si democratie. Numai un sistem politic democratic poate asigura faptul ca interesele tuturor membrilor societatii sunt respectate si luate in considerare in formarea deciziilor politice. Numai intr-o democratie putem vorbi de drepturi si datorii ale indivizilor. Numai intr-o democratie are sens sa discutam despre libera exprimare. Nu cred ca e cazul sa explic de ce aceste lucruri sunt esentiale pentru bunul mers al unei societati civilizate.

Democratia are insa numeroase neajunsuri. In primul rand, i se reproseaza ca nu este eficienta, ca tergiverseaza prea mult luarea deciziilor. De exemplu, cineva ar putea sa pretinda ca intalnirea noastra astazi este inutila, nu are sens ca 100 de oameni sa se puna de acord asupra alegerii unui birou de conducere, cand decizia poate fi luata mult mai usor, eventual de o singura persoana. Apoi, democratia este invinuita pentru pretinsa ei incapacitate de a furniza un consens general, din cauza faptului ca prea multe opinii diferite trebuie armonizate.

Raspunsul meu la aceste critici este simplu, anume apelul la principiul egalitatii politice, principiul fundamental al democratiei: fiecare individ are dreptul de a-si hotari viitorul, fie ca vorbim de viitorul politic, personal sau social (ele fiind de altfel intr-o stransa relatie).

Acest principiu este sursa pentru regula “un om, un vot”: fiecare dintre noi conteaza in mod egal. Egalitatea noastra politica, in virtutea statutului nostru comun de cetateni ai Romaniei, justifica multe dintre activitatile pe care le desfasuram in cadrul partidului: strangerea de semnaturi, impartirea de pliante, precum si toate celelalte actiuni, au drept tinta individul. Nu trebuie sa uitam ca obiectivul nostru, ca viitori conducatori ai Romaniei, este acela de a servi interesele societatii si ale fiecarui cetatean.

Cea de-a doua notiune principala a devizei Revolutiei Franceze este deci egalitatea. Egalitatea nu priveste calitatile si inzestrarile specifice ale oamenilor, cum ar fi rasa, sexul, aptitudinile sau optiunile personale. Egalitatea se refera la oameni ca membri ai societatii, membri cu drepturi si datorii egale unii fata de ceilalti. Doar datorita faptului ca fiecare dintre noi este la fel de important in luarea deciziilor politice putem sa avem garantia ca nici o opinie nu va fi neglijata. Acest lucru este valabil chiar si astazi, fiecare vot avand capacitatea de a face diferenta.

Ultima trasatura, cea mai importanta pentru noi, ca membri si colegi in Partidul National Liberal, este fraternitatea. In cadrul partidului regasim valori pe care le impartasim si pe care le promovam pentru ca le consideram a fi cele mai bune. Avem scopuri si idealuri comune. Avem capacitatea de a le transforma in realitate. Avem inzestrari si abilitati diverse, care ne permit sa ne organizam si sa actionam eficient.

Insa aceste lucruri nu sunt suficiente. Avem nevoie de transparenta, de sinceritate, de colegialitate, de prietenie. Stim acum ca fiecare dintre noi este important, trebuie sa ne comportam ca atare. A fi liberal nu inseamna a fi egoist sau egocentrist. Liberalul nu este un individualist, nu lupta singur impotriva tuturor.

A fi liberal inseamna in primul rand a fi motivat, a fi interesat, a fi capabil de actiune, a actiona si a a maximiza rezultatele. Liberalul este cel care-si propune un lucru si face tot ce-i sta in putinta pentru a-l obtine. Libertatea de a ne implica este probabil cea mai importanta valoare de care trebuie sa tinem seama ca membri ai Partidului National Liberal.

Nici unul dintre noi nu poate reusi pe cont propriu, iar respectarea principiilor liberale ne obliga sa nu actionam ca o trupa de mercenari, interesati doar de satisfactii personale. Cu siguranta succesul nu va veni lesne, lupta va fi lunga si dificila.

Ce ne va ghida, care ne vor fi armele in aceasta batalie?

Ne vor ghida valorile liberale: libertatea, responsabilitatea, respectul, importanta acordata fiecarui individ. Vom lupta prin vointa, entuziasm, hotarare, aptitudini si mai ales prin capacitatea de a lucra impreuna, ca o echipa.

Astazi pornim la lupta. O lupta impotriva trecutului Romaniei, dominat de supunere, aservire si dezbinare. O lupta impotriva sistemului inca ermetic dupa 20 de ani. O lupta impotriva lucrurilor care merg prost in Romania. O lupta impotriva mentalitatilor care mentin Romania intr-o directie gresita, condamnandu-i viitorul. O lupta cu celelalte partide, chiar cu celelalte filiale ale propriului partid. Noi, azi si acum, trebuie sa ne afirmam, trebuie sa ne dorim sa fim cei mai buni! Aceasta este de fapt batalia finala, cea mai importanta, cea cu noi insine!

Va multumesc!

Despre Tudor

the sWordsman
Acest articol a fost publicat în Politeia și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s